#26. Tabăra – nivel B1

de Louis Sachar

Stanley Yelnats este un adolescent care pare să aibă o serie de ghinioane. Este un băiat grăsun, nu are mulți prieteni și de multe ori se găsește în locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Dar lucrurile iau o întorsătură drastică când este acuzat în mod fals că a furat o pereche de adidași și este trimis la Tabăra Lacul Verde, un centru de detenție pentru minori în mijlocul deșertului.

Tabăra Lacul Verde nu este o tabără obișnuită. În loc de lac, există doar un peisaj vast, uscat și pustiu care nu a mai văzut o picătură de ploaie de mai bine de o sută de ani. Băieții din tabără sunt nevoiți să sape gropi mari în fiecare zi, se presupune că pentru a-și modela caracterul. Stanley își dă seama în curând că săparea gropilor are și un alt scop decât modelarea și îndreptarea caracterului. Totul are legătură cu directoarea taberei, dar mai ales cu istoria fostei așezări care a dispărut odată cu lacul, în urmă cu o sută de ani.

În timp ce Stanley sapă, el se împrietenește cu colegii săi, inclusiv cu un băiat pe nume Zero, despre care se crede că nu este prea deștept dar împreună descoperă adevărul despre gropile și istoria taberei, care este împletită cu istoria familiei lui Stanley. Ei decid să evadeze din Tabăra Lacul Verde și pornesc într-o călătorie periculoasă prin deșert. În timp ce caută apă și un refugiu sigur, descoperă adevărul despre comoara care se presupune că a fost îngropată în deșert cu ani în urmă.

Romanul alternează între experiențele de zi ale lui Stanley de la Tabăra Lacul Verde și istoria stră-străbunicului său, care a făcut o promisiune unei ghicitoare pe nume Madame Zeroni, stră-stră- străbunica lui Zero. Această promisiune și un blestem asociat cu ea au afectat familia lui Stanley timp de generații, ducând la seria de ghinioane.

„Tabăra” este o poveste despre prietenie, perseverență și ideea că uneori, când sapi suficient de adânc, poți găsi răspunsurile pe care le cauți. Prin umor și aventură, autorul oferă o poveste captivantă care îi ține pe cititori implicați de la început până la sfârșit.

In English:

Stanley Yelnats is a teenager who seems to have a streak of bad luck. He is overweight, doesn’t have many friends and is often in the wrong place at the wrong time. But things take a drastic turn when he is falsely accused of stealing a pair of sneakers and is sent to Camp Green Lake, a juvenile detention center in the middle of the desert.

Camp Green Lake is no ordinary camp. Instead of a lake, there is only a vast, dry, desolate landscape that hasn’t seen a drop of rain in more than a hundred years. The boys in the camp are forced to dig large holes every day, supposedly to shape their character. Stanley soon realizes that digging holes has a purpose other than shaping and straightening character. Everything has to do with the camp director, but especially with the history of the former settlement that disappeared with the lake, a hundred years ago.

As Stanley digs, he befriends his colleagues, including a boy named Zero, who is believed to be not very bright but together they discover the truth about the holes and the history of the camp, which is intertwined with Stanley’s family history. They decide to escape from Camp Green Lake and embark on a dangerous journey through the desert. While searching for water and a safe haven, he discovers the truth about the treasure that was supposedly buried in the desert years ago.

The novel alternates between Stanley’s day-to-day experiences at Camp Green Lake and the history of his great-great-grandfather, who made a promise to a fortune teller named Madame Zeroni, Zero’s great-great-grandmother. This promise and a curse associated with it plagued Stanley’s family for generations, leading to the streak of bad luck.

“Holes” is a story about friendship, perseverance and the idea that sometimes, when you dig deep enough, you can find the answers you’re looking for. Through humor and adventure, the author delivers an engaging story that keeps readers engaged from start to finish.